Jag slutade kolla på television för flera år tillbaka. Det var inte reklamavbrotten eller det usla innehållet som fick mig att ge upp TV. Det var de restriktiva tiderna som blev droppen som fick bägaren att rinna över. Det hela löste sig så småningom med onlinetjänster som SVT Play men det kändes inte som samma sak längre. Efter att ha varit brutit loss mina kedjor så ville jag ej tillbaka. Och där kom Youtube in på bilden.

Idag har Youtube över en miljard användare över hela världen och för varje minut så läggs det upp över 500 timmar av videomaterial. Det är en astronomisk siffra som växer för varje andetag som vi tar. Nästa allt går att finna på Youtube nu för tiden, även filmer och tv-serier om. De tas visserligen ned av Youtube:s botar och personal, men fr dem som ej kan vara utan sina fix Sherlock eller House of Cards så finns det alltid Netflix, som är en annan stor mediejätte som har kommit hit för att stanna.

Youtube och Netflix har genom åren ett så passt vanligt inslag i våra vardagsliv att vi har skapat ord som youtubing, youtuble eller verb som att vi ska “youtubba det”. Nu googlar vi inte längre saker, nu youtubbar vi de också med Youtube som världens näst populäraste sökmotor. Det är en tidsfråga tills den svenska motsvarigheten på meningen “netflix and chill” når Sverige, men jag kan slå vad hela mitt studielån att fenomenet redan sägs där ute på dejtingvärlden.

netfix-and-chill-urbandictionary-chris-aliaga

 

 

 

 

 

 

 

Det här är givetvis inget nytt för mediabolagen som har äntligen kommit igång och laddat upp enorma mängder av TV-underhållning för hänga med svängarna. I USA så spekulerar man vilt på kabel-TV:ns framtida överlevnad.Hollywood har redan öppnat ögonen för det nya samhällets medievanor och nu är det inte längre konstigt att finna stora namn som David Fincher, Guillermo del Toro eller Matthew McConaughey bland seriernas end credits. Att hoppa från filmvärlden till tv-världen ansågs vara ful förr i tiden, men idag är det ett minne blott. Så hur ser framtiden ut för TV och hur kommer hårdvara som Chromecast och nya AppleTV att påverka vår användning? Det får vi ta vid ett framtida inlägg!

Fridens liljor,
Chris AliagaTwitter & Instagram

#Blogg100 med Chris Aliaga

7 av 100 klara!