Idag tänkte jag blogga lite om samba som är ett av mina favoritmusikgenre med mycket rytm och känsla. Det finns mycket att säga om samba, nästan för mycket, därför tänker jag att jag kan dela ämnet i ett par delar med detta som introduktionsinlägget.

Samba är ett musikgenre och dansstil med afrikanska rötter som kom till i början av 1900-talet i Brasilien. Samban har med åren blivit en ikon för den brasilianska identiteten och karnevalen i Rio de Janeiro är ett världsberömt festival där dem största sambaskolorna får visa upp sina dräkter och dansörer ute på stadens gator. Det är en gigantisk kulturfest som alla bör skriva med i sina att-göra-innan-jag-dör listor.

Den moderna samban som dem flesta känner till spelas i en 2/4 tempo med sträng- och slaginstrument av en sambabateria. Det finns givetvis många olika typer av samba som t.ex. samba-rock, samba-reggae och samba-enredo, på samma sätt som att det finns en lång lista på vanliga sambainstrument. Samtidigt så känns det som att det väldigt kvar att utforska och utveckla.

Idag har jag en personlig relation till samba, då både dansar och spelar i ett sambaband här i Göteborg med sambaskolan Los Copihues. För mig är det en speciell musikgenre med ett häftigt förförisk tempo. Faktumet är att det är väldigt svårt att inte ryckas med rytmen och glädjen i musiken.

Det finns en längre sambadokumentär på Youtube av BBC om ni är intresserade att veta mer. Jag kan tänka mig att skriva ett par blogginlägg över hur det är att dansa och spela samba i framtiden. Tills dess kan ni checka in min sambaplaylist på Spotify så ni får ett hum över hur det låter.

Fridens liljor,
Chris AliagaTwitter & Instagram

#Blogg100 med Chris Aliaga

2 av 100 klara!