Då var det dags att fortsätta med mitt sambatema. Ja, som ni redan visste från mitt tidigare inlägg så spelar jag idag i en bateria. Bateria betyder trumset på portugisiska och spanska och i Brasil så står det även för ett sambaband. I Rio har varje skola cirka 250-300 bateristas som är dom bestämmer sambadansarnas tempo på karnevalparaden.

En bateria består av ett gäng spännande slaginstrument som olika sorters surdo, caixa, repinique, chocalho, tamborim, cuica, agogô, pandeiro, reco-reco och pratos. Det finns givetvis olika varianter av denna komposition beroende på baterians storlek.

batucada bateria samba instruments

 

Jag tänker inte gå igenom vad varje instrument gör i baterian men jag kan berätta lite kort om surdon som är det instrument som jag spelar. En surdo är en stor bastrumma som finns i tre olika storlekar. De två största  surdon bestämmer baterians tempo genom att den spela efter varandra. Många ser dessa som de viktigaste instrumenten då de agerar som ett hjärta.  Vid 1:30 på videoklippet kan ni se personen spela på alla tre surdon.

Själv så spelar jag den minsta och svåraste surdo: surdo de terceira. Men mer om det vid ett framtida blogginlägg!

Fridens liljor,
Chris AliagaTwitter & Instagram

#Blogg100 med Chris Aliaga

4 av 100 klara!