Då var dags för mig att försöka förklara vad en sambaskola är!

En sambaskola eller escola de samba på portugisiska, är en klubb eller förening för alla dansare (sambistas) och spelare (bateristas) i en sambagrupp. Det finns ett stort gemenskap och traditionellt finns det en sambaskola per stadsdel i Rio de Janeiro. I med att Sverige är ett mindre land är de svenska sambaskolorna uppdelade efter stad. De brasilianska skolorna i Rio spelar även en större roll för communityn, där politikerna försöker använda dess för att bistå arbetarklassen med utbildning och vård. Även aktörer från den kriminella världen finansierar skolorna, då många av dessa ser sig själva som kåkstadens försvarare.

Historiskt sett så bestod de första sambaskolorna av invånarna från de fattigaste delarna av staden men idag finner man folk olika bakgrunder och samhällsklasser. Ändå representerar dem flesta skolorna olika element och symboler som är kopplade med den brasilianska arbetarklassen varje år på Rios karnevaltåg.

En av sambaskolans allra viktigaste roll är att visa upp sig på Rio de Janeiros episka karnevalparad med påkostade magnifika dräkter, utarbetade festivalfordon, egen komponerade sånger och danskoreografi. Både för sig själva och sin community, men även för att ta hem priset som årets bästa sambaskola på karnevalen.

Fridens liljor,
Chris AliagaTwitter & Instagram

#Blogg100 med Chris Aliaga

6 av 100 klara!