The following post is written in Swedish. 


För över tre veckor sedan bestämde Maria Gustafsson (@mikumaria) och jag ihop ett lunchmöte för att planera fram trailervideon för årets bästa knytkonferens: Webcoast. Samarbetet var inget nytt för oss, då vi hade tidigare filmat videon för Webcoast 2012 och 2013. Det var dags igen att skapa någonting riktig kul.

En sak som jag alltid har gillat med min och Marias teamwork är att vi aldrig har varit rädda att skjuta från höften. Vi förstod att det allra viktigaste var att skapa rätt content till rätt publik med de medel som vi hade tillgängliga. Därför har våran tidigare möten oftast varit korta och intensiva, vilket i sin tur har ledd till ett par sköna gerillaproduktioner.

Jo, denna gång var inget undantag. Maria hade nämligen haft tankar om att höja ribban i år och skapa någonting extra. Hon såg framför sig ett vägledande videoklipp, bestående av endast pappersbitar, som skulle berätta för tittaren vad Webcoast handlade om. Själv tyckte jag att idén lät jätteintressant, så jag nappade genast på. Hur kunde jag låta bli?

Chris och Maria planerar ihop videoklippet

Vi träffade varandra på Lindholmen L’s Kitchen redan nästa onsdag. Då kom Maria bärandes med ett gäng pennor, papper, sax och lite annat. Själv hade jag med mig min dynamiska mikrofon och en adapter som lät mig koppla min micken med min iPhone 4S.

Det dröjde inte länge förrän vi satte igång arbetet. Vi gick fort igenom vad ändamålet med filmen skulle vara, ritade ihop en story board och bestämde ihop ett manus på rekordtid. Vi kom överens om hur vi ville dela alla scener, hur lång tid varje scen skulle ta och efter lite brainstorm kring det grafiska var det dags för oss att börja greja med den audiella delen av produktionen. Vi tog med våran arbetsmaterial till ett av Kntnt arbetsrum och fixade röstinspelningen tillsammans. Efter ett par tappra försök lyckades vi spela in någonting som heter duga!

Det tog mig ett par dagar innan jag kickade igång produktionen. Undertecknad läser för närvarande e-handel på heltid och har ett par andra projekt och intressen vid sidan. Så jag bokade så mycket tid jag bara kunde av vecka 45 med målet att producera klart videoklippet. Jag kan idag erkänna, med facit i handen, att jag inte var beredd på hur oerhört tidskrävande det skulle vara att skapa fram alla små pappersfigurer. Det var inte nog att de skulle vara klippta med rätt mått, rätt färger och rätt design, utan jag bestämde mig mitt i allt att varje pappersbit skulle hänvisa till element lånade ur webben. När Maria t.ex. berättade att det fanns Webcoastfoton från alla de andra åren tillgängliga, ville jag inte nöja mig med att ha med en vit papperslapp där det stod “Foton” på. Istället valde jag att rita jag ett polaroidfoto med Grumpy Cat, ihop med en passande hashtag. Själva polaroidfotot och hashtagen skulle hänvisa till det sociala nätverket Instagram och Grumpy Cat… ja, ni vet varför.

Nu tänker jag ej gå igenom varje detalj eller händelse som skedde under det veckoslutet, för tro mig, det hände mer i mitt liv under den perioden än vad jag önskade det gjorde. Videoklippet blev i alla fall klart den 9:e november, två dagar innan biljettsläp.

Allting gick inte smärtfritt, då jag blev tvungen att ta ett par artistiska friheter och genvägar. Men trots all trubbel blev resultatet bättre än vad jag hade förväntad mig. Speciellt med tanke på min begränsade videokunskap. Och givetvis finns det kvar en del saker som jag önskar att jag hade gjort annorlunda, men ibland får man nöja sig med det arbetet man har åstadkommit, med de redskap man hade då. Annars kan jag alltid lita på att Maria kommer att finna ett sätt att höja ribban fram till nästa år!

Här har ni det färdiga videoklippet av årets Webcoast-trailer. Under videon kommer ni att finna ett par bilder tagna bakom kulisserna.

Abrazos,
Chris